Steun ons en help Nederland vooruit

maandag 12 april 2021

D66 Tilburg draagt Bas van der Pol voor als wethouder Tilburg

De fractie van D66 Tilburg draagt Bas van der Pol voor als nieuwe wethouder. Bas is daarmee beoogd opvolger van wethouder Berend de Vries die op 15 mei als concerndirecteur in gemeente Utrecht start.

Bas van der Pol (41) is momenteel directeur van Architectuur Instituut Rotterdam (AIR). Met zijn nieuwe functie komt hij thuis in Tilburg – hij is er geboren en opgegroeid. Fractievoorzitter Beppie Smit van D66 Tilburg: “We zijn erg trots dat we Bas terug hebben kunnen halen naar Tilburg.  Bas kan met nieuwe energie de ontwikkeling van de gemeente Tilburg verder voortzetten. Vanuit zijn Rotterdamse werkveld brengt hij ook een mooi en groot landelijk netwerk mee. Daar kunnen we als Tilburg verder van profiteren. We zien in Bas een grote aanwinst voor de stad en kijken uit naar de samenwerking.”

Bas van der Pol werkte jarenlang voor Centrum voor Architectuur en Stedenbouw (CAST) waar hij aanvoerder was in het debat met de stad over de culturele, sociaaleconomische en ruimtelijke ontwikkeling van Tilburg. Daarnaast vervulde hij een sleutelrol in de ontwikkeling van de LocHal en gaf de aanzet tot het Museumkwartier. Op dit moment woont hij samen met zijn vrouw en zoontje in Rotterdam.

College kan op volle sterkte door

De gemeenteraadsfractie van D66 Tilburg wil Bas van der Pol voordragen in de gemeenteraad van 19 april as. Daar zal worden gestemd over zijn voordracht. Van der Pol: “Het voelt geweldig om weer in mijn eigen stad aan de slag te kunnen. Ik vind het enorm eervol dat de fractie mij voordraagt om wethouder in Tilburg te worden. Ik heb in de LocHal periode met veel genoegen en inspiratie samengewerkt met Berend de Vries en Marcelle Hendrickx en ben blij dat ik nu als opvolger van Berend ben voorgedragen. Ik verheug mij ook op de samenwerking met de andere collegeleden, de gemeenteraad van Tilburg en de partners en inwoners uit de stad. Samen de stad maken en verder brengen, ik kijk er enorm naar uit.”

Bas van der Pol zal de volledige portefeuille van Berend de Vries overnemen, dat onder andere bestaat uit: ruimtelijke ordening, de Spoorzone, (circulaire) economie en energietransitie.

Start nieuwe wethouder
De fractie van D66 heeft Van der Pol nu voorgedragen als beoogd wethouder. Tijdens de raadsvergadering op 19 april aanstaande besluit de Tilburgse gemeenteraad of zij daarmee akkoord gaat . Op dat moment wordt Bas van der Pol samen met Rik Grashoff (GroenLinks) beëdigd. Zijn officiële aanstelling voor de gemeente Tilburg is vanaf 15 mei.